Welkom, waar mogen wij u behulpzaam mee zijn ?

Bedrijfscoaching

Bemiddeling familiebedrijven
Op vele fronten zijn familiebedrijven uniek. Of het nu de slager of bakker op de hoek is of familiebedrijven die uit gegroeid zijn tot landelijke of mondiale spelers. Welk familiebedrijf je ook bekijkt er is een verwevenheid van de familie met het eigen bedrijf. Privézaken zijn niet altijd privé.

In een familiebedrijf zijn er drie systemen die samenkomen: de familie, het bedrijf en het eigendom. Alle systemen hebben hun eigen eigenschappen en dynamieken die kunnen botsen. Daarnaast kan er sprake zijn van rolverwarring of rolonduidelijkheid en speelt slechte of onduidelijke communicatie vaak een rol.

Regelmatig hoor ik, in gesprek met een ondernemer uit een familiebedrijf, over de moeilijke situatie die opspeelt als de familiebanden en zakelijke banden door elkaar lopen en voor problemen in het familiebedrijf zorgen. Te denken valt aan verwachtingen, loyaliteit (of het ontbreken ervan), gebrek aan communicatie, verschillen tussen familieleden op gebied van interesses, toewijding en inzet en het onvermogen van de ondernemer om dit in goede banen te leiden. Dit kost vaak zoveel energie dat het bij voorbaat al niet gedaan wordt.

Conflicten
Er komt nogal wat kijken om een familiebedrijf te leiden. Zo groeien kleine irritaties uit tot grote conflicten in het familiebedrijf , zoals bijv. de baas die zoon of dochter niet aan kan spreken op geleverde prestaties uit angst voor onvrede in de familie. Of er zijn problemen in de opvolging in het familiebedrijf als de vorige eigenaar een belangrijke rol op blijft eisen. Of er wordt helemaal niet meer met elkaar (maar wel over elkaar!) gesproken terwijl er grote verwachtingen zijn. Daarbij ligt gemakzucht op de loer om de zaken aan te pakken ‘Ach, we bestaan al zo lang, het zal wel weer loslopen…’

Spanningen tijdens overname
In een familiebedrijf heb je te maken met bewuste en onbewuste familie dynamiek en zijn er vaak spanningen die bijvoorbeeld tijdens een overname weer de kop op steken:

 • Hij wordt altijd voorgetrokken.
 • Zij krijgt ook altijd haar zin.
 • Er wordt toch niet naar mij geluisterd.
 • Kan hij het wel?
 • Het is niet eerlijk.
 • Laat maar ik zeg niets meer.

Het is de familieband die er voor zorgt dat er verschillende belangen zijn die voor deze dynamiek kunnen zorgen zoals:

 • Oud zeer
 • Emoties
 • Spanningen
 • Oude rollenpatronen

Communicatie
Vooral die zaken die in het verleden niet of onvoldoende zijn uitgesproken en waar je vaak geen weet (meer) van hebt. Deze onvolledige communicatie gaan in het proces van overname of veranderingen van het familiebedrijf als het ware in de weg zitten. Vaak wordt dit niet openlijk besproken maar komt dit oud zeer naar boven in de vorm van kibbelen, ruzie en ander onverklaarbaar gedrag.

Wat er ook speelt binnen een familie en tussen familieleden, het komt naar boven, bij alle partijen. Het is mijn streven om ervoor te zorgen dat juist die problemen (duidelijk)opgelost worden en dat het voeren van de bedrijfsvoering weer goed en helder verloopt en dat je weer als familie (zonder spanningen) bij elkaar aan de keukentafel kunt zitten op een prettige manier.

 • Wilt u dat jullie communicatie duidelijker wordt of dat er een betere scheiding komt tussen werk en privézaken?
 • Herkent u dat er vaak zaken spelen bewust/onbewuste waardoor het bedrijf niet loopt of groeit volgens plan.?
 • Ziet u nog te weinig resultaat.
 • Vervalt u regelmatig in oude patronen?

Succes en Resultaat
Succes en resultaat komt niet zomaar aanwaaien; u zult stappen moeten zetten. Naar jezelf durven kijken, kijken naar wat het is wat je tot nu toe heeft tegen gehouden om het familiebedrijf het bedrijf te maken waar je van droomt en om de stappen te zetten en de keuzes te maken die echt goed voor jou voelen.

Wil u meer weten over mijn manier van werken en wilt u met mij persoonlijk kennismaken dan kom ik graag bij u langs.

(c) 2024 Life Change