Welkom, waar mogen wij u behulpzaam mee zijn ?

TIPS OM IN BALANS TE BLIJVEN

 1. Onderzoek je energievreters en energiegevers
  Maak eens een lijstje van al je energievreters en energiegevers. Heb je het gevoel teveel te geven? Streep dan een van je vreters van je lijstje en ga iets doen waar je energie van krijgt!
 2. Maak bewuste keuzes en leer nee zeggen
  Kies bewust. Maak zorgvuldig je afwegingen bij de dingen die je doet. Vraag jezelf regelmatig af: Wil ik dit nu echt? Wat zijn de gevolgen voor mij? Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Bedenk dat nee zeggen mag! Je hoeft niet alles te doen wat mensen je vragen. Een vraag is een vraag, geen eis.
 3. Durf te ontvangen
  Veel mensen vinden het moeilijk om te ontvangen. Of het nu gaat om complimentjes, cadeautjes of hulp. Sta jezelf toe te ontvangen. Excuseer je niet en maak jezelf niet kleiner door te zeggen: ‘dat had je niet hoeven doen.’ Je bent het waard. En dat vond de ander ook. Toch?
 4. Verwen jezelf regelmatig
  Neem tijd voor jezelf. Laat je masseren, of ga naar de schoonheidsspecialist. Ga lekker in bad met een boekje, kopje thee en kaarsje. Trek de stekker van de telefoon eruit. Even aandacht voor jezelf.
 5. Onderzoek of je kunt delegeren
  Kijk of wat je te doen hebt echt bij jou hoort, of dat je het kunt delegeren. Ook al betekent dit dat het niet altijd precies op jouw manier gaat. Laat die gedachte los.
 6. Onderzoek je relatie
  Is het geven en nemen in je relatie nog in balans? Haal je er meer uit dan je krijgt? Of zit je steeds bij te komen van de ruzies die jullie hebben? Als meer van 50% van de tijd met je partner negatief is, wordt het wellicht tijd om conclusies te trekken. Zoek hulp als je er niet in je eentje uitkomt.
 7. Onderzoek je inspiratiebronnen
  Weet je niet meer waar je nog inspiratie uit kunt halen? Kijk eens terug naar je kindertijd. Wat vond je toen leuk om te doen? Misschien zong je in een kinderkoor of had je verkleedpartijen. Dan is zingen in een projectkoor of toneel misschien iets voor je.
 8. Sport regelmatig
  Door regelmatig te sporten, met name duursporten, bedien je jezelf van een dosis endorfine. Deze zorgen ervoor dat je je lekker gaat voelen. Gratis en voor niets. Als je dit nog combineert met de natuur, heb je dubbel voordeel want dan krijg je nog extra zuurstof en rust. Gewoon doen dus.
 9. Uit je emoties en zeg wat je dwars zit
  Veel mensen vinden het moeilijk om hun emoties te uiten. Ze slikken ze liever in en houden de frustratie, boosheid en teleurstelling voor zichzelf. Niet doen. Laat de ander zien wat je dwars zit. Opgekropte emoties kosten heel veel energie. Hou de feedbackregels in de gaten, dat maakt het gemakkelijker.
 10. Leer te accepteren
  Acceptatie is een levenskunst die je veel energie kan opleveren. Veel energie gaat immers naar het verzet tegen dingen die je moeilijk vindt om te accepteren. Denk aan je baas, je werk, je partner, en zaken die soms tegenzitten. Iedereen is verschillend en niemand is perfect. Nare dingen horen bij het leven. Als je dat kunt accepteren, houd je veel energie over. Voor jezelf bijvoorbeeld.
 11. Laat de verantwoordelijkheid waar hij hoort
  Ben je ook iemand die zich overal en voor iedereen verantwoordelijk voelt en daardoor onvoldoende aan zichzelf toekomt? Laat de verantwoordelijkheid waar hij hoort: bij de ander. En neem de verantwoordelijkheid voor jezelf. Je bent belangrijk genoeg.

(c) 2024 Life Change